Entries by D. Anisa Sunija

INFO LITBANG : KASENIAN PONTRANGAN DI CIMARAGAS

    Pontrangan nyaéta kasenian nu aya di Kacamatan Cimaragas, Ciamis, Jawa Barat. Pontrangan, asal kecapna tina Pontrang nu mangrupa dadampar katuangan idangan jaman kapungkur nu aya di sabudeureun Cimaragas. Katompérnakeun, masarakat mikawanoh yén pontrangan mangrupa kasenian anu diigelan ku sababaraha urang dina raraga helaran atawa aleut-aleutan. Penari dina kasenian Pontrangan ieu katelah, Manusa Pontrang. […]

MILANGKALA LISES KA-35

    BANDUNG, (PR).- Lingkung Seni Sunda (Lises) Unpad parantos ngadeg sareng makalangan ti kapungkur. Kujalaran kitu, kanggo ngaronjatkeun potensi Lises Unpad, Saptu 25 Februari 2017 digelar Milangkala Lises ke-35 di Kampus Unpad di Jalan Raya Dipatiukur, Kota Bandung. “Pikeun tarẻkah kanggo ngaronjatkeun kaguyuban alumni Lisẻs, dina lolongkrang kagiatan milangkala dieusi kupamilihan Pupuhu “Ikatan Alumni […]

Dokbud Lises Unpad : Tari Topeng Benjang, Ujung Berung

Unit Kegiatan Mahasiswa (UKM) Lingkung Seni Sunda (Lises) Unpad kembali melaksanakan penelitian dan pengembangan budaya Sunda. Pada kesempatan kali ini, Lises Unpad melakukan dokumentasi budaya Topeng Benjang di daerah Ujung Berung, Bandung. Dokumentasi dilakukan selama beberapa hari untuk memenuhi data, dimulai pada tanggal 29 Oktober kemudian dilanjutkan pada tanggal 3-4 Desember 2016. Benjang merupakan seni […]

MENGHIDUPKAN KEMBALI YANG HAMPIR PUNAH, LISES UNPAD MENGGELAR PAGELARAN BERTAJUK “GONDANG BADINGKUT”

Lises Unpad, UKM Universitas Padjadjaran yang bergerak dalam bidang  kesenian sunda kembali menyuguhkan sebuah pagelaran akhir tahun yang bertajuk drama-komedi dengan judul “GONDANG BADINGKUT” yang naskahnya dibuat seorang penulis naskah wayang terkenal di Bandung (sab,26/11/2016). Pagelaran meriah ini dilaksanakan di Lapangan Basket Bale Santika Universitas Padjadjaran, Jatinangor dan di Sutradarai oleh Dalang terkenal kang Apep […]

LISES UNPAD MENELISIK RAKSUKAN SUNDA

Bandung, Lingkung Seni Sunda Universitas Padjadjaran (Lises Unpad) kembali menunjukkan eksistensinya dalam melestarikan budaya sunda dengan mengadakan sebuah acara Diskusi Budaya berbentuk Talkshow dengan tema bahasan mengenai “Raksukan Sunda”. Acara yang mempunyai tag line “Kuring wanoh tur mikacinta raksukan sunda” ini berlangsung pada hari Sabtu tanggal 08 Oktober 2016 pada pukul 13.00-17.00 bertempat  di BaleRumawat  […]

BERKOMITMEN MELESTARIKAN BUDAYA SUNDA, LISES UNPAD MENYELENGGARAKAN ‘EVALUASI LATIHAN RUTIN LISES UNPAD 2016’

Dalam rangka menjaga eksistensinya sebagai Unit Kegiatan Mahasiswa unggulan di Universitas Padjadjaran, Lingkung Seni Sunda Universitas Padjadjaran (Lises Unpad) menyelenggarakan sebuah program bertajuk Evaluasi Latihan Rutin Lises Unpad 2016, Sabtu, 17 September 2016 di Auditorium Bale Santika Kampus Unpad Jatinangor. Seperti namanya, program tersebut merupakan suatu ajang unjuk pangabisa (unjuk kebolehan) dari peserta Latihan Rutin […]

Dokumentasi Budaya Lises Unpad : Upacara Ngertakeun Bumi Lamba

            Lingkung Seni Sunda (Lises) Unpad kembali mengadakan kegiatan Dokumentasi Budaya dalam rangka penelitian dan pengembangan. Objek dokumentasi, kali ini adalah Ngertakeun Bumi Lamba di Gunung Tangkuban Parahu Lembang, yang dilaksanakan pada hari Minggu 26/Juni 2016 .          Ngertakeun Bumi Lamba merupakan salah satu tradisi yang dianut oleh kepercayaan Sunda Wiwitan. Ngertakeun Bumi Lamba ini […]

Carita Sunda

Waluh Emas Sakola Ku : Nurvina Dina hiji mangsa aya janda anu geus kolot anu cicing di kampung ngaranna Ema Icoh. sapopoéna Ema Icoh sok sorangan, sabab Ema Icoh teu bogaeun budak, sabenerna mah Ema Icoh téh hayangeun boga budak, améh aya nu ngabantuan gagawé. Pas ka sorénakeun Ema Icoh indit ka leuweung néangan suluh, […]

Sajak Sunda

Dangding Ku : Rima Sagara ngocèak malapah garah Langit eundeur beunang ku peurah Matana nyurilak nyorot teu napak Meureumkeun srangèngè nu ngajampè   Dangding ngagedig leumpang na awang-awang Taya rupa kur sora nu kabuka Nitis dèwa nurunkeun tahta Mangku jalma nu teu boga rasa   Lain siksa lain dosa Lain naraka lain surga Lain bagja […]